F THE ESCAPIST - FilmBoy THE ESCAPIST - FilmBoy
  • Latest News

    THE ESCAPIST

    **********     8/10

    Η πρώτη πολύ καλή ταινία της χρονιάς για το KostasBlog έρχεται από την Ιρλανδία.

    Το
    The Escapist του Βρετανού Rupert Wyatt είναι ένα θρίλερ απόδρασης, ερμηνευτικά πολύ προσεγμένο αν και με κάποιες τρύπες στο σενάριο. Ρισκάρει με το να αρχίζει με την ίδια την απόδραση και να επιστρέφει με συνεχή traveling στο πως οργανώθηκε αυτή, αλλά δεν με πείραξε καθόλου.

    Αντίθετα, φαίνεται να δημιουργεί όλο και περισσότερες αγωνίες στο θεατή και προσπαθεί με ένα τέλος συναισθηματικής υπερφόρτισης (αν και λίγο ακυρωτικό) να κορυφώσει αυτές τις αγωνίες, κάτι που καταφέρνει.

    Ο σχεδιασμός και η ίδια η απόδραση έχει κάτι από
    Shawshank Redemption καθώς μιλάμε για τρύπες στο τοίχο, τούνελ, σήραγγες και νερά αλλά όλη η μαεστρία είναι στη καθημερινότητα της φυλακής. Με ένα κλίμα που τρομοκρατεί, δεν υπάρχει περίπτωση να μην φέρεις τον εαυτό σου στη θέση κάποιου φυλακισμένου, ειδικά στη σκηνή που ο νεοφερμένος πιτσιρίκος μορφονιός απομονώνεται σιγά σιγά για να τον ……

    Στην υπόθεση, ο γερο-Φρανκ (
    Brian Cox, ο Αγαμέμνονας στην Τροία αν θυμάστε, με καταπληκτική εσωτερική ερμηνεία και βραβείο BAFTA) παίρνει πρώτη φορά στα 14 χρόνια που είναι στη φυλακή του Δουβλίνου, γράμμα από τη γυναίκα του που τον πληροφορεί ότι η κόρη του, που τώρα είναι στα 21, έχει γίνει πρεζόνι. Αποφασίζει να αποδράσει για να τη δει, και οργανώνει τη ‘παρέα’ που αποτελείται αρχικά από το φίλο του (Liam Cunningham) και τον δυνατό και θυμωμένο της φυλακής (ένας Joseph Fiennes με μουσκουλα). Λόγω κάποιων δυσκολιών μπαίνει και ο μαύρος ‘φαρμακοποιός’ (Seu Jorge) και από λύπηση ο νεοφερμένος πιτσιρίκος (Dominic Cooper). Στο ρόλο του ‘αφεντικού’ της φυλακής και ο Damien Lewis.

    Όλα αυτά με συνεχή πισωγυρίσματα αλλά εκεί ακριβώς είναι και το δόλωμα. Στο τελευταίο τέταρτο, νομίζεις ότι είναι πολύ μακριά ακόμα από το τελικό στόχο. Αλλά…

    Όπως είπα, η ταινία δεν αποφεύγει κάποιες σεναριακες αφέλειες, όπως το ότι οι δραπέτες σουλατσάρουν ανενόχλητοι στη φυλακή και μάλιστα σε ώρα που κλείνουν οι πόρτες για ύπνο, και την αυτοθυσία του ενός για τον μαύρο φαρμακοποιό, κάτι που είναι τελείως εκτός χαρακτήρα (σχεδόν ούτε τον ήξερε).

    Η ταινία προβλήθηκε στο φεστιβάλ του Sundance το Γενάρη του 2008, στις αίθουσες της Βρετανίας τον Ιούνιο και από προχθές 3 Απριλίου στη Αμερική, σε ελάχιστες αίθουσες. Ελπίζω να το δούμε στην Ελλάδα.

    Δείτε το trailer.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: THE ESCAPIST Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top