F THE HURT LOCKER - FilmBoy THE HURT LOCKER - FilmBoy
  • Latest News

    THE HURT LOCKER

    **********   8/10 
    Μια παραλίγο τέλεια ταινία έκανε πρεμιέρα σε 4 αίθουσες στην Αμερική τη προηγούμενη εβδομάδα.

    Πρόκειται για το The Hurt Locker της Kathryn Bigelow, που έφυγε με βραβεία από το φεστιβάλ της Βενετίας και που αν δε μου τα χάλαγε στο τέλος θα έπαιρνε κάνα δυο αστεράκια παραπάνω. 

    Είναι η ιστορία μιας ειδικής μονάδας εξουδετέρωσης βομβών του Αμερικανικού στρατού στο Ιράκ, που αποτελείται από τρεις στρατιώτες, των οποίων η θητεία είναι μόλις 3 μήνες  λόγω  επικινδυνότητας. 

    Οι δυο είναι η ασπίδα και προστασία του τρίτου που κάνει όλη τη βρώμικη δουλειά (και που στη πρώτη σκηνή είναι ο Guy Pearce), του πυροτεχνουργού που αφοπλίζει της παρατημένες βόμβες.

    Όταν κάτι πάει στραβά, έρχεται ο αναπληρωτής του (Jeremy Renner) ο οποίος είναι λίγο τρελαμένος, δεν ακολουθεί το πρωτόκολλο και ενεργεί με ρίσκο αλλά είναι πάντα αποτελεσματικός. 

    Οι άλλοι δυο (Anthony Mackie και Brian Geraghty) μετράνε τις μέρες ανάποδα, προσπαθώντας να μείνουν ζωντανοί με έκδηλο τον φόβο σε κάθε τους αποστολή.

    Τραβηγμένο με 16mm κάμερα σε πολλά κοντινά και σε slow motion τις στιγμές των εκρήξεων προσφέροντας καταπληκτικά πλάνα, με μεγάλη βαρύτητα στη σπουδή των χαρακτήρων (ο ένας έχει συχνές συνεδρίες με τον ψυχίατρο του στρατού και ο άλλος μιλάει για την αγωνία του να κάνει παιδί) και με συγκλονιστική ερμηνεία από τον Jeremy Renner, το φιλμ είναι ο,τι καλύτερο έχετε δει μέχρι τώρα για το πόλεμο στο Ιράκ. 

    Τα μπράβο πάνε και στο σενάριο του Mark Boal που έγραψε και το περυσινό In The Valley Of Ellah.

    Με τρομερή ένταση και απίστευτες σκηνές, η ταινία είναι καταπληκτική μέχρι που έρχεται η στιγμή να μάθουμε ποιο είναι το μυστικό του πρωταγωνιστή.

    Ο Λοχίας, λοιπόν τον ρωτάει το εξής απλό. ‘Έχεις γυναίκα και παιδί στη πατρίδα. Πως και δεν φοβάσαι καθόλου;
    Ως απάντηση, ...δε γράφω spoilers.

    Ένα πιθανό αλλά ηλίθιο πάντως συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι ο τύπος βαριέται! 

    Ναι... Έχει παιδί, γυναίκα (Evangeline Lilly), σπίτι, αλλά τι να τα κάνεις αν δεν πας εθελοντικά να αφοπλίζεις βόμβες στο Ιράκ, και μάλιστα με τέσσερις φορές μεγαλύτερη θητεία από τους συνάδελφους σου στη μονάδα!

    Για να καταλάβετε, το τελευταίο τέταρτο το είδα 2 φορές μήπως και δεν κατάλαβα κάτι.  

    Περίμενα έστω και ένα υποτυπώδες τελείωμα για να βάλω σχεδόν άριστα, αλλά με απογοήτευσε με την ελαφρότητα του. 

    Η παραγωγή αντιμετώπισε ουκ ολίγα προβλήματα. 
    Αρχικά, δε πήρε έγκριση να χρησιμοποιήσει την Αμερικανική βάση στο Κουβέιτ, γι’αυτό και τα γυρίσματα έγιναν στο Αμμάν της Ιορδανίας.

    Είχε να αντιμετωπίσει τη μεγάλη ζέστη αλλά και την άρνηση πολλών τεχνικών αλλά και ηθοποιών να μεταβούν σε μια χώρα δίπλα ακριβώς στο Ιράκ. 

    Όλη η παραγωγή βέβαια  φυλάσσονταν από το στρατό της Ιορδανίας, ακόμα και το ξενοδοχείο όπου διέμεναν, αλλά αυτό δεν έπεισε τον Collin Farell και τον Willen Dafoe που ήταν στον αρχικό σχεδιασμό.

    Το φιλμ το πήρε η Hollywood Entertainment αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό πότε θα το δούμε στις αίθουσες. Όποτε και να έρθει, και πολυ σοφα περιμενε τις υποψηφιοτητες και τη βραβειακη ωθηση για να το φερει στην Ελλαδα (11 Μαρτιου 2010) και να σας αναγκασει να μην το χάσετε.

    Δείτε το trailer.  
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: THE HURT LOCKER Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top