F COLD SOULS - FilmBoy COLD SOULS - FilmBoy
  • Latest News

    COLD SOULS


    **********   4/10
    Ο Αριστοτέλης ισχυριζόταν πως η ψυχή δεν υπάρχει χωρίς το σώμα. 
    Σύμφωνα με κάποια Sophie Barthes όμως, η ψυχή όχι μόνο συνεχίζει να υπάρχει και χωρίς το σώμα αλλά μπορεί και να αποθηκευτεί για περαιτέρω χρήση, και έχει το μέγεθος ...μπιζελιού!

    Όχι, δε τρελάθηκε ο κόσμος (όχι ...τόσο τουλάχιστον), απλά πρόκειται για μια νέα σουρεαλιστική μαύρη κωμωδία που θα σας θυμίσει το Being John Malcovich όταν θα διαβάσετε το στόρι, και γενικά τις ταινίες του Charlie Kaufman όταν (και αν) τη δείτε. 

    Ο Paul Giammati (υποψήφιος για Όσκαρ το 2005 με το Cinderella Man) υποδύεται τον εαυτό του, Πωλ Τζιαματι.

    Έναν ηθοποιό θεάτρου που απορροφημένος από το ρόλο του στο θεατρικό του Τσεχωφ ‘Βαρνυα’, νιώθει αγχωμένος, βαρύς και συναισθηματικά εξαντλημένος, σε σημείο να μην μπορεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.   

    Μέχρι που πέφτει στο μάτι του ένα άρθρο του περιοδικού Newyorker στο οποίο γίνεται αναφορά για μια κλινική όπου ...αποθηκεύεται η ψυχή σου σε δυο αποθήκες, μια στο Coney Island και μια στο New Jersey.

    Στην ιδανική περίπτωση που αυτό έχει αποτέλεσμα, σε ξελαφρώνει από όλες τις έγνοιες σου και τα άγχη. 
    Στη χειρότερη, την ξαναπαίρνεις πίσω.  

    Μην αντέχοντας όμως τις παρενέργειες - δεν αισθάνεται τίποτα, δε μπορεί να κάνει έρωτα με τη γυναίκα του (Emily Watson), έχει φιλοσοφικές ανησυχίες που δε καταλήγουν πουθενά – ο Πωλ πηγαίνει πάλι στη κλινική να τη ζητήσει πίσω.

    Ο γιατρός (David Strathairn από το The Uninvited) μαζί με τη βοηθό του (Lauren Ambrose) του εξηγούν ότι πολλές ψυχές στην αποθήκη του New Jersey έχουν κλαπεί, μέσα σ’αυτες και η δική του, από μια νεαρή Ρωσίδα ηθοποιό (η  Ρωσίδα Dina Korzun) που ψάχνει τη ψυχή του Αλ Πατσινο, αποσκοπώντας στο ταλέντο του!

    Μην έχοντας επιλογές, ταξιδεύει στη Ρωσία για να βρει και να πάρει τη ψυχή του πίσω.
    A …soul searching comedy κυριολεκτικά!

    Αν απορείτε με αυτά που γράφω, να θυμίσω το παρόμοιο Αιώνια Λιακάδα Ενός Καθαρού Μυαλού μόνο που εδώ πρόκειται για κωμωδία.

    Αυτό που ίσως τρομάζει είναι πως αυτή είναι ουσιαστικά η πρώτη δουλειά της γεννημένης στη Γαλλία Sophie Barthes (σκηνοθεσία και σενάριο) κι έτσι δε μπορώ να διανοηθώ τι μπορεί να σκεφτεί στη δεύτερη.  

    Εκτός κι αν ο Woody Allen ονειρευτεί ξανά! 
    Διαβάζω ότι η ιδέα για τη ταινία ξεκίνησε όταν ο ιδιόρρυθμος δημιουργός ονειρεύτηκε ότι η ψυχή του είχε το μέγεθος ενός αρακά! 

    ...Οι γνωστές γαργαλιστικές λεπτομέρειες-ψέματα των δημιουργών για να γίνονται γοητευτικότεροι στα μάτια των ‘κοινών θνητων’. 
    Τέλος πάντων. 

    Το φιλμ προβλήθηκε στο Sundance και τις Κάννες και βρήκε μικρή διανομή από τη Samuel Goldwin Company.

    Όπως καταλαβαίνετε κι από το εικαστικό πόστερ, ο κύριος στόχος της ταινίας δεν ήταν τα εισιτήρια.

    Στις 7 Αυγούστου άνοιξε σε 7 μόνο αίθουσες και μετά από πολύ καλές κριτικές (76% στο Rotten Tomatoes και 69% στο Metacritic) έχει μαζέψει 340 χιλιάδες δολάρια σε 53 κινηματογράφους, μέχρι και χθες.

    Στην Ελλάδα θα το δούμε στις 6 Νοεμβρίου από την Audio Visual.
    Δείτε το trailer.
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: COLD SOULS Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top