F DISTRICT 9 - FilmBoy DISTRICT 9 - FilmBoy
  • Latest News

    DISTRICT 9



    **********   8/10

    Πως θα σας φαινόταν αν ένα πρωινό, πηγαίνοντας στη στάση του λεωφορείου βλέπατε μια πινακίδα που έλεγε:
    ‘ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΓΗΙΝΟΥΣ – ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΞΩΓΗΙΝΩΝ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ 866.6666.6001’.

    Μια τέτοια πινακίδα έβλεπαν οι κάτοικοι μεγάλων πόλεων στην Β.Αμερική για αρκετό διάστημα, στα πλαίσια της διαφημιστικής καμπάνιας της νέας ταινίας επιστημονικής φαντασίας District 9, με την εμφατική παρουσία του ονόματος του Peter Jackson (The Lord Of The Rings) σε πόστερ, trailer και κάθε έντυπο που μιλάει γι’αυτην.

    Εκμεταλλευόμενη το μεγάλο ντόρο πολύ πριν βγει στις αίθουσες, αλλά και το ανέλπιστα θετικό μόλις βγήκε, το όραμα του Neil Blomkamp (προστατευόμενου του πιο in παραγωγού αυτή τη στιγμή στο Χόλλυγουντ, Peter Jacksonθεωρείται από πολλούς η καλύτερη ταινία όλων των εποχών στο είδος της!

    Και αν τέτοιες δηλώσεις σας ακούγονται κλισέ, πως αλλιώς να ερμηνεύσουμε τις ...θετικοτεροτερες έντυπες κριτικές συνολικά (89% σε σύνολο 187), το αναπάντεχα υψηλό rating του IMDB (8,7 σε σύνολο 34 χιλιάδων ψήφων!) τοποθετώντας το στα 50 καλύτερα φιλμ ever, και την πολύ καλή πορεία στα ταμεία, αφού 13 μέρες που παίζεται έχει μαζέψει 78 εκατομύρια δολάρια.
    Αν αυτός ο αριθμός δε σας λέει τίποτα, αναλογισθείτε το είδος της ταινίας, μιας και τα science fiction movies παραδοσιακά αφήνουν ασυγκίνητες πολλές κατηγορίες σινεφίλ.

    Μια καινοτομία του φιλμ είναι ότι θα μπορούσε να μην έχει κανέναν πρωταγωνιστή, ...human τουλάχιστον.
    Το πλησιέστερο σε πρωτο ρόλο τον έχει ένας μη-ηθοποιός, ο Sharlto Copley, ένας φίλος του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Neil Blomkamp, με τον οποίο μαζί έκαναν ένα μικρό φιλμάκι 4 χρόνια πριν (Alive In Joburg) με παρόμοια ιστορία σε ντοκυμενταριστικο στιλ.
    Άλλα ονόματα στο cast είναι Nathalie Bolt, Sylvaine Strike, John Sumner και Jason Cope.


    Στο ξεκίνημα της ταινίας βλέπουμε ειδήσεις.
    Τα ρεπορτάζ μας πληροφορούν ότι ένα μητρικό σκάφος εξωγήινων (UFO) έχει ξεμείνει από ...βενζίνη στη Γη, και οι επιβάτες του, ‘εργάτες’ alien, ταλαιπωρημένοι και άρρωστοι, πεινασμένοι, ανίκανοι να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους και τελικά αιχμάλωτοι από τους ανθρώπους, είναι  απομονωμένοι σε ένα στρατόπεδο περιφραγμένο με πινακίδες όπως ‘NO HUMANS ALLOWED’.

    Αυτό συμβαίνει 25 χρόνια τώρα, και τώρα η εταιρεία που έχει αναλάβει τη φρούρηση τους αποφασίζει να τους μετακινήσει σε μια άλλη περιοχή (District 10). Κάποιοι εξωγήινοι δε θέλουν, κάποιοι κρύβονται, άλλοι ψάχνουν το μαύρο υγρό που θα τους επιτρέψει να φύγουν...α, ξέχασα να σας πω ότι οι κακοί εδώ είναι μάλλον οι άνθρωποι.
    Τα alien, αν και τερατόμορφα, τρέφονται με γατοτροφες και όχι με ανθρώπους, δεν έχουν όπλα γιατί ...τους τα πήραμε (αλλά δε ξέρουμε πως λειτουργούν γιατί είναι ενεργά μόνο με το DNA τους) και το μόνο που θέλουν είναι να φτιάξουν το σκάφος τους για να ξεκουμπιστούν από τη ...fucking Earth. Μέσα σ’ολα αυτά, ένας μαύρος συμμορίτης κάνει δουλειές μαζί τους και τους φέρεται σαν πρεζόνια!

    Ότι συναισθήματα κι αν σας προκαλεί το στόρι, το District 9 είναι μια πρωτότυπη ιστορία επ. φαντασίας, με έντονο πολιτικό-ρατσιστικό μήνυμα.
    Όλα τα γυρίσματα έγιναν στη γενέτειρα του δημιουργού, στο Γιοχάνεσμπουργκ της Ν.Αφρικής, και σε τοποθεσίες που δείχνουν την μετά-Απαρτχάιντ εποχή εκεί. Το φιλμ δε κάνει κάποιο σχόλιο γι’αυτο αλλά ... δε χρειάζεται κιόλας.

    Η ταινία έκανε πρεμιέρα στην Αμερική στις 14 Αυγούστου αλλά στην Ελλάδα θα το δούμε ...πάλι τελευταίοι (όπως λέει κάποιο συμπαθές ζαρζαβατικό) στις 26 Νοεμβριου από την Audio Visual

    Update: Δε ξερω αν ειναι η καλυτερη ταινια επιστημονικης φαντασιας ever, αλλα σιγουρα το παλευει.
    Δεν υπαρχει στιγμη που να κανει μια καμψη, σε κραταει καρφωμενο στη θεση σου. Εντυπωσιακα τα 'Αμφιποδα' οπως τα ειδα στη μεταφραση, και γενικα ολα τα εφε ειναι too real. 

    Αυτο που δε περιμενα ποτε ειναι που με εκανε να νιωθω συμπαθεια για τα αλιεν, περισσοτερο ακομα κι απο τους ανθρωπους.
    Πραγματικα, σκιζεται η ψυχη σου να βλεπεις αβοηθητα τα ...ακριδομορφα οντα να τα πυροβολουν εν ψυχρω, να τους πουλανε γατοτροφες για οπλα σαν τους ναρκομανεις στη Βαθης, ακομα και να τους κανουν εξωση απο τις παραγγες τους.

    Δε καταλαβα γιατι επρεπε να καρτουνισει λιγο με το τους βαζει να υπογραφουν για την εξωση (γελοιοτητα).
    Σεναριακα εχω πολλες ερωτησεις. Πως καταλαβαινουν ο ενας τη γλωσσα του αλλου; Και καλα, τα αλιεν ειναι ανωτερα οντα και σε 25 χρονια συμβιωσης, πες μαθαν αγγλικα. Αλλα οι ανθρωποι; 
    Γιατι θα επρεπε να τεμαχιστει ο μοναδικος που μπορει να βοηθησει την επιστημη; Αλλος τροπος δεν υπηρχε;
    Τελος, γιατι οι ανθρωποι φερονται ολοι σα γουρουνια; Αν ετσι ειναι ο ανθρωπος στη πραγματικοτητα, εγω δεν θελω να εχω σχεση.

    Πολυ καλη αλλα οχι αριστουργημα. Θα ηταν αν ειχε πιο συμπαγες σεναριο. 
    Δείτε το trailer.                     

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: DISTRICT 9 Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top