F AMELIA - FilmBoy AMELIA - FilmBoy
  • Latest News

    AMELIA



    Για τους παραγωγούς της βιογραφικής ταινίας για τη ζωή και τα κατορθώματα της Amelia Earhart, η επιλογή της πρωταγωνίστριας θα πρέπει να ήταν υπόθεση δευτερολέπτων.
    Ας μπούμε για λίγο στη θέση τους. 

    Χρειαζόμαστε μια γυναίκα που φοράει παντελόνια, έχει βαριά ‘παρεξηγήσιμη’ φωνή, έχει φακίδες σε όλο το πρόσωπο και είναι άσχημη.
    Τα τρία από τα τέσσερα τα έχει η Hilary Swank. 

    Έχει πάρει Όσκαρ το 2000 στο Boys Dont Cry όπου υποδύθηκε ένα ...αγόρι, απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί η φωνή της ως αισθησιακή και είναι και άσχημη!
    Όσο για τις φακίδες, μικρό το πρόβλημα. 

    Ακόμα κι αν δε συμφωνείτε μαζί μου, ρίξτε μια ματιά στην εκπληκτική ομοιότητα της με την αεροπόρο που έγινε διάσημη ως η πρώτη γυναίκα που πέταξε πάνω από τον Ατλαντικό, σε μια εποχή που οι γυναίκες δεν είχαν ούτε δίπλωμα οδήγησης.



    Πρόκειται για τη πρώτη της δουλειά μετά από το διαζύγιο της και είναι από αυτές τις επιλογές που οδηγούν σε υποψηφιότητες (θυμηθείτε τον Jamie Foxx ως Ray Charles και τον Philip Seymour Hoffman ως Truman Capote), έστω κι αν η συγκεκριμένη ταινία έχει κακές κριτικές. 

    Το σενάριο των Ronald Bass και Anna Hamilton Phelan (η ίδια που έγραψε το οσκαρικο Girl, Interrupted πριν 10 χρόνια) είναι βασισμένο σε δυο βιβλία για τη ζωή της Aerhart και ασχολείται με την εμμονή της να κάνει τον γύρο του κόσμου το 1937, με πολλά flashbacks για το πως ασχολήθηκε με την αεροπλοΐα και το πως τελικά έγινε διάσημη.
    Τον Ιούλιο του 1937 το επιχείρησε, αλλά από τότε δεν την ξαναείδε κανείς... 

    Μαζί της ο Ewan McGregor στο ρόλο ενός αναγνωρισμένου αεροπόρου με τον οποίο είχε μια μικρή σχέση, και ο Richard Gere ως ο μάνατζερ – διαφημιστής που τη βοήθησε να αναγνωριστεί απο τη κοινή γνώμη αυτό που έκανε, και ως σύζυγος της αργότερα. 

    Οι 90 από τις 109 κριτικές που γράφτηκαν είναι αρνητικές και αν αυτό παρασύρει μακριά μια πιθανή υποψηφιότητα για Α’ γυναικείο, μην εκπλαγείτε αν δείτε τον Λιβανέζο μουσικό Gabriel Yared (Όσκαρ για τον Αγγλο Ασθενη) υποψήφιο για τη μουσική ενορχήστρωση, αφού διαβάζω ότι η δουλειά του στα ‘ιπτάμενα’ πλάνα είναι εξαιρετική.


    Photo Gallery

    Κάποια μπράβο επίσης παίρνει και η Ινδη σκηνοθέτιδα Mira Nair για τη πολύ καλή απεικόνιση της εποχής της δεκαετίας του 20 και 30, καθώς και για τα ‘άγρια σε ομορφιά’ πλάνα της στον αέρα. 

    Μια ταινία που θα αρέσει σε μεγάλες ηλικίες, σε ιστορικούς και σε λάτρεις της αεροναυτικής. 

    Στην Αμερική έκανε πρεμιέρα στις 23 Οκτωβρίου από τη Fox Searchlight Pictures που δεν είχε τη περσινή πολύ καλή χρονιά (βλ. Slundog Millionaire και The Wrestler) και έκανε λιγότερα από 4 εκατομύρια δολάρια στο άνοιγμα της.
    Στην Ελλάδα θα τη δούμε από την Odeon στις 21 Ιανουαριου. 

    Δείτε 14 φωτογραφίες από τη ταινία και ένα εναλλακτικό πόστερ στη Photo Gallery επάνω και το trailer.    

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: AMELIA Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top