F ΚΡΥΦΗ ΕΡΩΜΕΝΗ - VINCERE - FilmBoy ΚΡΥΦΗ ΕΡΩΜΕΝΗ - VINCERE - FilmBoy
  • Latest News

    ΚΡΥΦΗ ΕΡΩΜΕΝΗ - VINCERE

    **********   7/10
    Το Vincere δεν είναι μια εύκολη ταινία.   

    Πραγματεύεται την ιστορία της Ida Dalser, ερωμένη και φημολογούμενη ως πρώτη γυναίκα του Μουσολίνι.  

    Η Dalser είχε και έναν γιό, που ισχυριζόταν ότι ήταν γιός του Μουσολίνι, ποτέ όμως δεν αποδείχθηκε ότι πράγματι ήταν παντρεμένοι, μιας και δεν βρέθηκαν χαρτιά για το γεγονός.  

    Έτσι, η ερωτευμένη στα όρια της τρέλας γυναίκα, εντείνοντας την προσπάθεια της να τον ξαναπλησιάσει και λέγοντας σε όλους την αλήθεια, έπαιξε με τη φωτιά και τελικά βρέθηκε κλεισμένη σε άσυλο, όπως αργότερα και ο γιός της, όπου και πέθαναν. 

    Η ταινία του Marco Bellocchio, εστιάζει στην τρέλα που έζησε αυτή η γυναίκα, στον εφιάλτη που μπερδεύτηκε μέσα στην πραγματικότητα της, και στην ερωτική της εξάρτηση από τον Μουσολίνι – στα πρώτα του χρόνια όταν αυτός ήταν ακόμα αριστερός και δημοσιογράφος.  

    Η απελπισία μιας γυναίκας που κανείς δεν πιστεύει τι λέει, μέσα σε μια φασιστική Ιταλία σε έξαρση, αλλά και η δύναμη και η υπομονή με την οποία χτυπάει ...



    ...της γροθιές της στο ξυράφι, αγνοώντας για τη νομοτελειακή οικτρή κατάληξη  που έρχεται, είναι στοιχεία που κάνουν αυτή την ταινία εξαιρετική για τους σινεφίλ.  

    Ο Bellochio μας «δείχνει» την ερωτική και σεξουαλική συμπεριφορά του Μουσολίνι και στη συνέχεια προσπαθεί να τη συνδέσει με την πολιτική του παρουσία.  

    Έτσι μας δείχνει έναν Μουσολίνι χαμένο στην μεγαλομανία του και στον εγωισμό, ο οποίος και δεν δίνει δεκάρα ποιόν πληγώνει και πόσο, αρκεί αυτός να κάνει τη δουλειά του.   

    Επίσης, ο Bellocchio, βάζοντας την ηρωίδα του να έχει παραισθήσεις, αλλά και γενικά να είναι τόσο τυφλά ερωτευμένη και πληγωμένη, εκφράζει άποψη για τις ευθύνες που έχει κάθε άνθρωπος, για το που ο ίδιος καταλήγει ή επιλέγει να καταλήξει.   

    Βεβαίως και στα τεχνικά σημεία το Vincere τα πάει θαυμάσια, ιδίως με την ωραία φωτογραφία.  

    Ερμηνευτικά αλλά και οπτικά, η Giovanna Mezzogiorno είναι ένας λόγος από μόνη της για να δει κανείς την ταινία. 

    Καταπληκτική και με ένα βλέμμα που πραγματικά μιλάει και τα λέει όλα.  

    Η ταινία ήταν φαβορί πέρσι στις Κάννες για τον Χρυσό Φοίνικα, αλλά τελικά αρκέστηκε στις εξαίσιες κριτικές που απέσπασε από το σύνολο των κριτικών του φεστιβάλ, αλλά αργότερα και παγκοσμίως. 

    Στην Ελλάδα θα το δούμε την επόμενη Πέμπτη 13 Μαΐου από την Odeon. 

    Δείτε το trailer.

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: ΚΡΥΦΗ ΕΡΩΜΕΝΗ - VINCERE Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top