F GREEN ZONE - FilmBoy GREEN ZONE - FilmBoy
  • Latest News

    GREEN ZONE

    **********   6/10
    Οι κύριοι συντελεστές των ταινιών του κατασκόπου Μπερν (The Bourne Identity), Matt Damon και Paul Greengrass άφησαν για λίγο στην άκρη το κατασκοπικό franchise για να δημιουργήσουν ένα στρατιωτικό θρίλερ με φρενήρη ρυθμό, για τις πρώτες ημέρες εμπλοκής της Αμερικής στο πόλεμο του Ιράκ. 

    Αν και η Universal δεν τα πήγε και πολύ καλά οικονομικά πέρυσι, δε δίστασε να βγάλει τη ταινία από τη ζώνη των Όσκαρ το Δεκέμβριο και να προτιμήσει να την προβάλει το Μάρτιο, που δε θα είχε μεγάλο ανταγωνισμό. 

    Ο σεναριογράφος του τεράστιου Mystic River (αλλά και των μπαρούφων The Vampire’s Assistant και The Taking of Pelham 123), Brian Helgeland αναμασά την ιστορία που η Αμερική έψαχνε τα Όπλα Μαζικής Καταστροφής στο Ιράκ για να δικαιολογήσει την εισβολή της. 

    Πιόνι των πολιτικών φαίνεται να είναι ένας ...




    ...αφοσιωμένος λοχίας (Matt Damon) και η διμοιρία του, οι οποίοι ψάχνουν μάταια σε επικίνδυνες τοποθεσίες για να τους αδειάσουν οι κομάντος των ειδικών δυνάμεων και οι ύπουλοι προϊστάμενοι τους (Greg Kinnear και Brendan Gleeson). 

    Η κάμερα του Paul Greengrass κυνηγάει από απόσταση αναπνοής τον Matt Damon με τις σκηνές δράσης να εξελίσσονται μπροστά στα μάτια σου και με φόντο τις πολιτικές αποφάσεις δημιουργεί ένα στρατιωτικό θρίλερ και ένα πολεμικό χάος την ίδια στιγμή. 

    Είναι από τα πιο αντιπροσωπευτικά φιλμ για το πόλεμο στο Ιράκ, χωρίς κινηματογραφικά δράματα και ψεύτικα διλήμματα και με τη φρίκη στο πεδίο της μάχης σχεδόν χειροπιαστή μπροστά σου. 

    Ταμειακά μπορεί να ευνοήθηκε από το The Hurt Locker και τη βράβευση του, γιατί το θέμα δεν ήταν πιασαρικο μέχρι τώρα (δείτε τα πενιχρά εισιτήρια που έκανε η καλύτερη ταινία της χρονιάς σύμφωνα με την Ακαδημία), και οι κριτικές είναι εντελώς μοιρασμένες στη μέση. 

    Μη φανταστείτε βέβαια τίποτα συνταρακτικό (14 εκ. δολάρια άνοιγμα τριημέρου) - νομίζω ατύχησε πέφτοντας επάνω στην Αλίκη του Tim Burton – αλλά θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερα. 


    Η Αμερική συνεχίζει να αυτοκατακρινεται πάντως, φέρνοντας ξανά στην επικαιρότητα τα μεγάλα ψέματα της τότε κυβέρνησης, και ο Greengrass παίρνει φανερά θέση στην όλη ιστορία. 

    Στην Αμερική έκανε πρεμιέρα στις 12 Μαρτίου και στην Ελλάδα τη διανομή την έχει η UIP.
    Μόλις ανακοινωθεί η ημερομηνία θα επανέλθω. 


    Δείτε το trailer.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: GREEN ZONE Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top